L'art posa en forma el cervell

Activa el teu cervell amb l’art

Sabies que al mateix temps que pintes, balles, interpretes o toques un instrument musical exercites també diverses regions del teu cervell?

Arts amb moviment

La dansa o el teatre activen la corfa motora del cervell. La seua pràctica beneficia el desenvolupament acadèmic i personal de l’individu, donat que durant l’exercici s’alliberen una sèrie de molècules essencials en processos neuronals bàsics. La pràctica d’aquestes disciplines o altres que impliquen moviment, abans d’una jornada escolar, milloren la concentració i predisposen a l’aprenentatge. A més, posar en pràctica aquestes disciplines d’una forma continuada potencia la memòria explícita, la comprensió lectora, l’ortografia o l’aritmètica.

Arts visuals

Les arts plàstiques, com ara la pintura i el dibuix, activen principalment els lòbuls occipital i temporal del cervell, encarregats del processament de les tasques visuals complexes. La seua pràctica desenvolupa la intel·ligència espacial. De la mateixa manera, l’ hàbit de treballar aquestes disciplines incentiva la imaginació, l’expressió, l’observació i la reflexió.

Arts sonores

La música es transforma en la corfa auditiva del nostre cervell, tot i que també activa altres regions que intervenen en processos motors, emocionals i cognitius. Alhora, fer i escoltar música disminueix l’activitat en zones del cervell encarregades d’assenyalar emocions negatives.

El procés de creació musical és el que provoca major activació cerebral i comporta grans beneficis cognitius. Tocar un instrument de forma continuada augmenta l’activitat i el volum de parts concretes del cervell. L’educació musical incideix positivament en el rendiment acadèmic i millora les habilitats necessàries per a la lectura o l’escriptura.

Així doncs, l’educació artística resulta necessària perquè ens permet adquirir hàbits mentals i competències socioemocionals bàsiques com la creativitat, la cooperació i el pensament crític, també la resolució de problemes o tenir iniciativa. Totes elles són beneficioses per al desenvolupament personal i ens fan més feliços.

Font: Escuela con cerebro, un espacio de documentación y debate sobre Neurodidáctica

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *